sobota 24. listopadu 2012

Pavel/Manua

Ahoj, nějak jsem zaspal a zapomněl psát reporty každý den, tak teď popíšu najednou co mi utkvělo v hlavě.

Zůčastnil jsem se stejně jako ostatní z Manuy pracovního workshopu na Praze 14, mé uzemí byla Rajská zahrada. Na mapě a z většiny souvislostí vypadající jako budoucí centrum celé P14, což jsme měli prověřit. Vydali jsme se do terénu, lidi všech věkových kategorií si s náma rádi povídali..



všechno jsme zapisovali do bloků, které budou jako výsledek předány starostovi.

Objevili jsme pár míst, které nás zaujali a se kterými pak dále pracujeme.

např. dřevěné schody uprostřed sídliště, vedoucí kamsi... na chvíli sem se ocitnul někde na Šumavě. /Jirka má lepší fotku, rolujte dolu/

Nebo normální rybník s rybářema, krmenim kachena a ostrůvkem, taky uprostřed sídliště, celkem unbelievable

 high line Prague

nikdo z dotazovaných nevzal název Rajská zahrada za svůj, možná by se více uchytilo "Kuřecí ráj"

Naše základna byla v KD Kyje. Místo odkud se plánuje P14- lepší místo pro život. Zní to trochu divně, ale pracovní skupina složená ze zástupců města v čele se starostou, architektů z Manuy a Edit!, kulturních antropologů a dalších profesí pracuje, zdá se, výborně. Skvělý příklad spolupráce města a přizvaných odborníků. Celý tento proces zaznamenávají famáci ve svém díle Veřejně Lokálně 

je to v procesu... tešíme se.

Zadání bylo od začátku trochu v mlze, kluci z Manuy nechtěli aby z toho byly "městské zásahy". Což se nakonec ukázalo jako +. Tím se dostávám k našim návrhům, pracoval jsem na nich společně se Šárkou a ve čtvrtek jsme je odprezentovali Davidu Kašparovi z KD Kyje. 
Rajská zahrada v budoucnu centrum oblasti nejspíše nebude, nikdo z místních to tak necítí. Zaměřili jsme se proto na jiná problémová, nebo naopak kladná místa. Naše nápady rozdělujeme do dvou skupin. Velké idei, které popisují nevyhovující stav, ale neříkají konkrétní řešení, neboť pro něj je potřeba delší práce. A malé konkrétní intervence, které za pomoci místní komunity mění dané místo a ovlivňují tak své okolí. Jsou realizovatelné v horizontu jednoho týdne za celkem malé finanční náklady. Jde například o hřiště, které je na sídlišti zopakováno třikrát, tyto hřiště jsou v současné době nerozlišitelná a podtrhují tak anonymitu sídliště.

 Naše změna spočívá v nalajnování každého hřiště na jiný sport, zapojením skupiny dětí např. okolo nízkoprahového centra Pacifik pak děti přijmou hřiště za své. Mohu pak říct "jo já bydlim za basketovym hřištěm". Další intervence ani idei zde popisovat nebudu, můžete se přijít podívat na prezentaci starostovi a komisi pro územní rozvoj, která by měla rozhodnout, co přijmou za své. To je vlastně hlavní plus workshopu. Naše práce neskončila v pátek, ale má pokračovat a snad bude mít i nějaký reálný dopad, za to klukům z Manuy DÍK.

/nemám foťák, tak je většina fotek někde ukradená, díky vám všem za ně/


Žádné komentáře:

Okomentovat