sobota 24. listopadu 2012

Michaela/Re:Form/pondělí

Devátá ranní, slunce pálí do prašných pražských ulic a já jedu na Podolí, do kanceláře za Jindrou a Honzínem. 
Jak? Lodí. Už jste někdy jeli do práce lodí? To je vám taková nádhera! Hejna ptáků nad hlavou, vlnící se odraz pod vámi... Poetické ráno.
V budově Sokolovny mají kluci pár metrů čtverečných a klid na své zázraky, možná jen večer máte trochu strach, aby se vám cvičenka aerobicu nepropadla do klína. Ale což, ten dům přeci něco vydrží, věřím mu.
Usedáme k dlouhému stolu a hurá do práce. J+H zrovna dělají na projektu usedlosti s pivovarem ve Smilovicích za Kladnem. Mají nadšeného investora s touhou budovat z vlastních cihel, založit rybník, chovat koně, vařit pivo, vést hospodu a pořádat pracovní workshopy. A právě pro ně má na  základech bývalé stodoly vzniknout malý domek, minimální bydlení, experiment z místních cihel, starých oken a trámů z demolice.
Prohlížím fotografie a už se těším na zítřek. Jedeme na výlet. Za stěnou a pilíři z opuky. Na parcelu. Nasát atmosféru.
Vltavou plout...

Krásně tu jest...



Štěpán//SMLXL//PO-PÁ

Především se všem čtenářům omlouvám za opožděný příspěvek do realitního blogu. Taky se mi nepovedlo naskočit do každodenního života bloggera. Vezmu to jen po bodech, ať to nečtete celou věčnost.

Pondělí:

- Sraz v ateliéru v Holešovicích

- Obhlídka malého ateliéru

- Mac vs. Win platforma, paní Siri, otěruvzdorná vs. omyvatelná barva

- Projekt Lumírova - strip.tyč na tanec a točení v ložnici, vana, wc, umyvadlo, skříň - klikám dispozice koupelny, šatny...


- Oběd - pizza


- Obhlídka staveb


- Byt letná - po vymalování, vady v pracovně, koupelna těsně před montáží zařizovacích předmětů

- Kavárna Náplavní - vzorek stěny, uchycení schodiště, podlaha 1PP

- Kadeřnictví - Tomáš - sonda podlah, orientační zaměření, fotodokumentace


























- Kokpit párty!!

























Úterý:

- Administrativní část - cenové nabídky, fáze projektu, zálohy/doplatky, faktury, provize, dodavatelé

- Čokoláda

- Oběd - vietnamská polévka


























- Research kadeřnictví, jednotný styl, technické vybavení, materiály, barvy, nábytek, osvětlení - ocelový lustr - zítra model - přinést potřeby


Středa:

- Návrh prototypů, výroba modelu vybraného lustru

- Oběd - vietnamské hovězí, rýžové nudle, zálivka

























- Kadeřnictví - Půdorys, vybavení

- Dort

- Návrh vybavení kadeřnictví, rámy zrcadel, prodejní vitrína, sedačka, závěsy, osvětlení, květiny

























Čtvrtek:

- Kavárna Náplavní - posouzení povrchové úpravy stěn, výběr podlahy, plánování výroby schodiště

- Rendl lights - vyzvednutí objednaných svítidel

- Dorian dekor - výběr látek do kadeřnictví

- Alza - inkoust do tiskárny


- Oběd - turecký kebab


- Schůzka s novým klientem - Prohlídka dodaných výkresů, seznámení klienta se standardním průběhem projektu ( fáze přípravy, ideového návrhu, detailního návrhu zařízení, kontrola výroby a stavby, management… ), financování ( zálohy, doplatky, fakturace dodavatelských částí )

- Schůzka s klientkou - poslední doladění detailů nábytku před výrobou ( výběr RAL, Technistone, bezúchytkové systémy… )


Pátek:

- Stavba Letná l - Převzetí výmalby, kontrola detailů koupelny, počátek broušení parket

- Stavba Letná ll - Prohlídka krásného a velkého bytu - el. rozvody a topení

- Schůzka s klientem - Tomáš, Kadeřnictví - Představení konceptu, základní dispoziční výkres, vzorky, modely, povrchy, finance




















- Oběd - vietnamské rýžové nudle, maso, koriandr…

- Zastoupení klientky při návrhu klientských změn, pozměnění dispozice, u developera - Sekyra Group




















- Café Pavlač

Po týdnu v realitě:

Děkuji Jitce, že se jí podařilo vytvořit takovou akci. Umožnilo mi to získání spousty nových poznatků.


Ateliér SMLXL mě potěšil. Klára s Hankou jsou ve všem zaměřené na maximální jednoduchost. Od detailu, přes větší celky až po vedení celého ateliéru. Jejich správa výkresové dokumentace je úžasná. Nezbytné minimum hladin v cadu mi bralo dech. Přesně tak jsem si do teď představoval, že je možné pracovat. Informace z jiných ateliérů jsou však naprosto opačné. SMLXL dokazuje že to jednoduše jde. Jejich výkresy jsou dobře srozumitelné pro klienta, ale dodavatel v nich najde vše potřebné. To šetří čas. Žádné smlouvy s klientem, ale přehledná cenová nabídka s termíny plateb je úžasně jednoduchá náhrada, která funguje. Peníze za stavbu a vybavení jdou od klienta přímo dodavatelům což minimalizuje rizika a přenáší záruční odpovědnost přímo na ně. SMLXL funguje pouze jako zástupce klienta ve všech technických záležitostech a při řešení problémů. Klient má klid a o všem přehled. Nesčetně strávených nocí při nastavování renderů odpadá díky externí spolupráci. Klient tak neplýtvá jejich časem kvůli změně barvy křesílka.


Byla to výborná zkušenost. Pevná pracovní doba a volné víkendy jsou někdy i v architektuře realitou. Jen je potřeba mít vše pod kontrolou.


Děkuju Kláře a Hance.

Pavel/Manua

Ahoj, nějak jsem zaspal a zapomněl psát reporty každý den, tak teď popíšu najednou co mi utkvělo v hlavě.

Zůčastnil jsem se stejně jako ostatní z Manuy pracovního workshopu na Praze 14, mé uzemí byla Rajská zahrada. Na mapě a z většiny souvislostí vypadající jako budoucí centrum celé P14, což jsme měli prověřit. Vydali jsme se do terénu, lidi všech věkových kategorií si s náma rádi povídali..



všechno jsme zapisovali do bloků, které budou jako výsledek předány starostovi.

Objevili jsme pár míst, které nás zaujali a se kterými pak dále pracujeme.

např. dřevěné schody uprostřed sídliště, vedoucí kamsi... na chvíli sem se ocitnul někde na Šumavě. /Jirka má lepší fotku, rolujte dolu/

Nebo normální rybník s rybářema, krmenim kachena a ostrůvkem, taky uprostřed sídliště, celkem unbelievable

 high line Prague

nikdo z dotazovaných nevzal název Rajská zahrada za svůj, možná by se více uchytilo "Kuřecí ráj"

Naše základna byla v KD Kyje. Místo odkud se plánuje P14- lepší místo pro život. Zní to trochu divně, ale pracovní skupina složená ze zástupců města v čele se starostou, architektů z Manuy a Edit!, kulturních antropologů a dalších profesí pracuje, zdá se, výborně. Skvělý příklad spolupráce města a přizvaných odborníků. Celý tento proces zaznamenávají famáci ve svém díle Veřejně Lokálně 

je to v procesu... tešíme se.

Zadání bylo od začátku trochu v mlze, kluci z Manuy nechtěli aby z toho byly "městské zásahy". Což se nakonec ukázalo jako +. Tím se dostávám k našim návrhům, pracoval jsem na nich společně se Šárkou a ve čtvrtek jsme je odprezentovali Davidu Kašparovi z KD Kyje. 
Rajská zahrada v budoucnu centrum oblasti nejspíše nebude, nikdo z místních to tak necítí. Zaměřili jsme se proto na jiná problémová, nebo naopak kladná místa. Naše nápady rozdělujeme do dvou skupin. Velké idei, které popisují nevyhovující stav, ale neříkají konkrétní řešení, neboť pro něj je potřeba delší práce. A malé konkrétní intervence, které za pomoci místní komunity mění dané místo a ovlivňují tak své okolí. Jsou realizovatelné v horizontu jednoho týdne za celkem malé finanční náklady. Jde například o hřiště, které je na sídlišti zopakováno třikrát, tyto hřiště jsou v současné době nerozlišitelná a podtrhují tak anonymitu sídliště.

 Naše změna spočívá v nalajnování každého hřiště na jiný sport, zapojením skupiny dětí např. okolo nízkoprahového centra Pacifik pak děti přijmou hřiště za své. Mohu pak říct "jo já bydlim za basketovym hřištěm". Další intervence ani idei zde popisovat nebudu, můžete se přijít podívat na prezentaci starostovi a komisi pro územní rozvoj, která by měla rozhodnout, co přijmou za své. To je vlastně hlavní plus workshopu. Naše práce neskončila v pátek, ale má pokračovat a snad bude mít i nějaký reálný dopad, za to klukům z Manuy DÍK.

/nemám foťák, tak je většina fotek někde ukradená, díky vám všem za ně/