pátek 16. listopadu 2012

Zuzka/Builders/pátek

Den poslední. Ráno začíná mrazivou procházkou po Petříně, hledá se ta ideální větvička. Potkávám Mirku spěchající za Robust. Hezká náhoda :). V kokpitu je hrozná zima, trvá než se to celé vytopí. Lukáš s Davidem nepřicházejí, já dodělávám modýlek, Štěpán ještě kliká. Dneska jdeme jen na rychlý oběd, není čas na žádné vyvařování. Postupně se v kokpitu objevují lidi na přípravu pondělní výstavy, a taky se objevují Lukáš s Davidem, ještě rychlé přípravy na chůzku  a pánové investoři už jsou tady. Začínají tři vyčerpávající hodiny. 
Každý den se mě kluci ptali, jestli ještě nechci dělat něco jiného než architekturu, začít vařit, pořídit si kavárnu. Až po těhle závěrečných třech hodinách mě to na sekundu napadlo. Zlé myšlenky jsem zahnala, budu bojovat !
Super týden v opravdové realitě a kluci jsou hrozně fajn.
Rada na závěr, vykašlete se na analogové foťáky. Z třiceti mi jich vyšlo jen pět :D, jinak byly všechny podexponované. Takže žádná velká fotostory, škoda :/


 královský výhled
 Oliver
 začíná bašta

štěstí a spokojenost

Štěpán se tváří umělecky, Lukáš věší pseudozáclonu.

Mirka/Robust/den pátý (pátek)


Jelikož práce ze včerejška byla dokončená, tak jsem poslední den týdne v realitě, dostala nový úkol.Byla to situace u zámku, kde jsme se byli v úterý podívat na stavbě. Dali mi do ruky hrozně tlustou složku, ve které byl podrobný výzkum od památkářů. Prohlížela jsem si tam historické mapy, abych se inspirovala zámeckým parkem, který okolo zámku stál původně. Pak jsem navrhovala prostor kolem zámku, podobně, jako to bylo v minulosti - park s jezírkem.

les za zámkem

A co na závěr? Určitě sem byla s celým týdnem spokojená. Myslím, že to byla cenná zkušenost a odnesla jsem si spoustu poznatků.

Šimon/MANUA/pondělí_den první

Sraz ve 12:00 v Kulturnim centru Praha - Kyje. Jsme agenti a pracujeme na operaci P14, nasim tymem je pracovni skupina, nasimi zaznamovymi prostredky jsou fotografie, zvukove zaznamy a skici, nasim revirem je Praha 14 - 47000 obyvatel, 13,5 km2, 3 zastavky metra.

Pracujeme na workshopu pro Prahu 14, pracovni skupina existuje jiz delsi dobu a behem dvou let(do dalsiho volebniho obdobi) ma za cil zlepsit kulturni situaci v oblasti. Na projektu spolupracuje atelier MANUA, EDIT!, antropologove, lide z KD Kyje, lide z radnice Prahy 14 a dalsi. My mame za ukol provest terenni pruzkum a navrhnout, jak zlepsit situaci. At uz vytipovanim vhodnych lokalit a jejich vyuziti, nebo navrzenim drobnych intervenci, ktere by slouzili jako katalyzatory obcanske angazovanosti.


Zuzana/MANUA/03_04

P14_03
Ráno začalo představováním nápadů klukům. Přišel Lukáš a Pavel coby kulturní antropologové. Povídali nám o tom jak to dělají a proč.

Přišel čas oběda, tak jsme popadli papíry, mapy a tužky a vyrazili do restaurace. Pomůcky jsme rozložily na stůl a začala diskuze nad oblastí. Dlouho se povídalo, nápady se sypaly a následně se popírali. Behěm toho Kamilovi vychladlo rizoto, tak jsem se sbalili a vyrazili zase do térénu. Našli jsme krásnou lesní cestu, břízu, která nás okouzlila a příbytek bezdomovce. Potkali jsme pána se psem a dlouho jsem si povídali.

Dnešní poznatky o uzemí se snažíme nějak sepsat a jdeme domů.






P14_04
Odpoledne nás čeká prezentace řediteli kulturního domu v Kyjích a klukům. Celé dopoledne máme na zpracování. Žádné počítačové prezentace a vizošky. Na samém začátku jsme dostali skicáky, do kterých jsme zaznamenávali průběh a teď musíme shrout a vyvodit závěr. To znamená představit PROBLEMATIKU našeho řešeného uzemí, INFORMACE, které jsme nasbírali, ZADÁNÍ, které jsme si z toho vyvodili, následně jaký očekáváme EFEKT a kdo a jak provede REALIZACI.

Kluci dnes pracují na lavičce a nás nechávají o samotě. Pozorují nás z venku, jak pilně diskutujeme a pracujeme, zapisujeme a smějeme se. My zase sledujeme je, jak venku mrznou, skládají lavičku a těší se, až bude na svém místě u Kyjského rybníka.

Celý tento projekt je založen na spolupráci s komunitou a její identifikací s místem. Bez nich to nepůjde. Spolupráce kulturních expertů, antropolugů, politiků a architektů je prvním krokem na cestě za identifikací.



P14_05
Samostatná práce na doplnění skicáku, které budou sloužit pro prezentaci starostovi a občanům Prahy 14.

Zuzka/Builders/čtvrtek

Ráno jsem byla vyslána na nákup kapy na model, v kokpitu bylo trošku ticho, protože David s Predátorem odjeli do Vodňan. Celý den byl takový poklidný, Štěpán klikal kavárnu, Lukáš domek, já stavěla zahradní altán, diskutovalo se nad obklady na toalety a na oběd byla výborná kuřecí křídla s chilli omáčkou ( snědli jsme je Predátorovi ).
Po obědě jsem se vydala na velkou výpravu k Letohrádku, nasbírat trochu toho dříví na model. Nabídka překvapivě nebyla moc pestrá. Ani byste nevěřili, kolik dá zabrat najít tu správnou větvičku která se má podobat statnému ořechu v 1:50, kluci jsou nároční. S první várkou jsem neuspěla, tak se jdu toulat do protějšího parčíku mezi bezdomovce, dále směřuju k jelenímu příkopu, ale tam je už bohužel zavřeno. Promrzlá se vracím do kokpitu a nezoufám, zítra je taky den ! Ještě diskutujeme nad stroměčky a květináčema, atlánem a modelem. Lukáš se přidává a staví dárek pro Edity, kteří slaví 2.výročí. Takový malý modelářský kroužek.
Nakonec jdu společně s Lukášem na chvíli na Edit párty, dárek slaví nečekaně velkolepý úspěch.
Zítra přijdou klienti do ateliéru na velkou schůzi !

Klára/manua/V TERÉNU

Sraz v devět ráno. Menší problém s námi nepražáky, kteří jsme byli celí jurodiví z nejedoucích vlaků a dopravních zácp.
Když jsme se už opravdu všichni (až na Veroniku:) sešli, Tomáš se nám snažit vyložit jejich představu o technice práce a formě výsledku.My jsme ji pak šli ověřit do terénu.
Díkybohu bylo krásné azuro, což se velmi hodí, když se chcete celý den courat po venku. Zvlášť když chodíte po sídlišti a snažíte se na něm najít nějaké kvality a potkat pár obyvatel.
Dnes jsme se ale zaměřili spíš na tvoření nějakého vlastního názoru, lidi přijdou na řadu zítra. Sešli jsme se akorát s Jolanou od Plechárny, což je nově vznikající komunitní centrum pro mladé lidi, a Vojtou Havlovcem, tvůrcem a pořadatelem festivalu Stop zevling.
Celý den jsme tedy nasávali informace, na konci dne jsme se je snažili nějak vyhodnotit, analyzovat, k čemuž nám dopomáhej Kozel.

tým červených:

 



první zkoumání, první dotazy:

školní otročina:

sídliště hezké (mimochodem ta přístavba a celý přilehlý vchod paneláku je jehovistická základna):


poznáváme s Vojtou (a fotografem Rosťou):

skutečný Černý most:

Mirka/Robust/čtvrtek (den čtvrtý)


Ráno jsem přišla do ateliéru na desátou jako obvykle a pokračovala jsem v práci ze včerejška. Vybrali jsme několik finálních variant, které jsem pak upravovala, aby se mohly odeslat klientce. Skládala jsem je na A4kové pdfka s logem a krátkým popisem, v čem se jednotlivé varianty liší, která varianta je lepší a která horší. Když jsem to měla hotové, tak byl trochu problém s dropboxem, nepodařilo se mi tam ty pdfka nahrát, ale naštěstí to nebylo tak velké, aby se to nedalo poslat emailem.