neděle 9. prosince 2012

eduard/markéta bromová/den druhej

tenhle týden je prej rozlítanej... holky střídavě furt někam odcházej, kontrolujou stavby, randěj s investory, nadávaj na některý neschopný dodavatele a furt jsou v luftu, takový tý hezký práce moc prý není, hodně klikání, hodně papírování...
ještě jsem nepředstavil ateliér... maj to tu pěkný, asi na to nebylo moc peněz, soudě podle osb na podlaze... ale mě speciálně přijdou óesbéčka moc fajn, jako doma. spousty dobrejch detailů... klika na záchodě, toaleťák jim tam visí na lanku, stejně jako časopis a ručník v koupelně... přímo v kanclu kde se pracuje je podél jedné stěny kuchyň. na to, že se v ní nevaří je celkem velká, já viděl v akci jen část s rychlovarkou a dřezem:-)


dnes sme šli kousek dál na jídlo, někam za la fabricu do dvora, potkali sme nasadila jak se zrovna zvedal a my si s ním vyměnili místo. Markéta mi ukazovala, jak cestovali s manželem po islandu pod stanem. jejich svatební cesta (snad to není tajný). to mi přijde bezva, o hodně lepší, než nějaký bahamování...

Barbora Jandová_ting architekti_den první

Týden v realitě jsem začala již v neděli...
V 10. hod jsem se s Claudií a Štěpánem sešla v knihovně na Chodově.

Před měsícem Danča s ateliérem začala přestavovat regály..my už knihy necháváme na stejném místě a začínáme realizovat "tingů"návrh.
Bráchové architekti Jakub se Štěpánem natírají na barevno stropní panely.
Já se zbytkem kreslíme a řežeme velké kartonové stromy. Potom co nám odpadá ruka, venku je už tma. Rychle ještě vyrolujeme zelený, umělý trávník, který bude sloužit na sezení.
S klukama opuštíme "tingy" po půl sedmý. Venku krásně chumelí a já ještě frčím do Liberce.

Foťák jsem zapomněla v Liberci.. další dny ale budu mít zdokumentovaný.
Můžete se podívat alespoň sem. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=455252974511905&set=a.455252814511921.90800.226885024015369&type=1&theater

Vojta / Synek - Vlach

V pondělí jsem musel být na kritikách v Liberci, takže můj týden v realitě začal v úterý 4.12.

Úterý - pecka - sraz máme na Nádraží Veleslavín u benzínky, takže se ani nerozkoukám a už to kalíme stošede po dálnici směr Rozvadov. Dnešek je totiž ve znamení výletu do bývalých Sudet, do vesničky Obora, kde Honza s Ondřejem zpracovávají územní plán. Obec má něco okolo stovky obyvatel, má docela zachovalý původní ráz, i když v posledních letech začala projevovat náznaky nepříliš koncepčního rozvoje. 

Na obecním úřadě se scházíme s architektem Ivanem Vavříkem, který je matadorem v oblasti územního plánování a klukům radí jak na to. S ním je tu i jeho otrok (čti spolupracovník). Duo Synek-Vlach předkládá svou práci a přijímá pochvalu, vyjma kritiky ohledně tenkého fontu. Tlustší font prý vyvolává pocit většího množství odvedené práce. Lid chce být klamán. Jinak se dohadují věci ohledně vodovodu a kanalizace, což se jeví jako největší problém - pod vsí leží nádrž Lučina, která je chráněna jako zdroj pitné vody. Architekt může mít sebekrásnější vizi stavebního rozvoje v rámci historické kontinuity místa a nakonec se musí držet tras inženýrských sítí. Realita je krutá.

Po obědě jedeme oblhédnout katastr obce a poté máme naplánované setkání se starostkou. Kluci mají vyhlédnuté místo, které má velký potenciál jako startovní pozice pro turistiku a které je zároveň majetkem obce. "Není." odpovídá starostka lakonicky. Realita je krutá.


Středa - klikání. Těžko k tomu něco víc dodávat. Kopíruji texty a obrázky do předem připraveného layoutu v InDesignu. Kancelář však stojí za to. Prvorepublikový domek v klidné části Ruzyně přestavěný jeho bývalým majitelem ve stylu sorely skrývá spoustu tajemných zákoutí. Honza ze zaprášené knihovny vytahuje originální výtisk Anticharty a s patosem předčítá.


Čtvrtek - pokračování práce z minulého dne. Kluci se věnují věcem ohledně přípravy soutěže na lesopark. Ondřej jede večer do Vršovic za Vráťou Brabencem (ano, tím z Plastiků), který je také zahradním architektem. Ondřej musí obětavě postavit do boje svá játra a držet s Vráťou celou noc krok v chlastání fernetů, aby z něj dostal nějaké informace k rozpočtu a aby ho získal do poroty soutěže. Ondřej je prostě hrdina!

Pátek - doděláváme zadanou práci. Kluci musí jít na pracovní oběd, kam však máme pochopitelně vstup zakázán. Jde o těžký prachy. Odpoledne nám ukazují své dva projekty na rodinné domky. Neradi se jimi chlubí, tak jsme první, kdo je vidí kromě nich a klientů. Večer se loučíme s příslibem brzkého setkání, kdy celý týden proberem!






Samuel// Raketoplán// čtvrtek

Psí voči. Zvíře je důležitý, nutí tě vstát od počítače, myslet na čas. Já mám na to doma kočku, kluci v Raketoplánu psa Arinku. Navíc mám věčně prsty od cukru a to se Arince líbí :)