neděle 9. prosince 2012

Vojta / Synek - Vlach

V pondělí jsem musel být na kritikách v Liberci, takže můj týden v realitě začal v úterý 4.12.

Úterý - pecka - sraz máme na Nádraží Veleslavín u benzínky, takže se ani nerozkoukám a už to kalíme stošede po dálnici směr Rozvadov. Dnešek je totiž ve znamení výletu do bývalých Sudet, do vesničky Obora, kde Honza s Ondřejem zpracovávají územní plán. Obec má něco okolo stovky obyvatel, má docela zachovalý původní ráz, i když v posledních letech začala projevovat náznaky nepříliš koncepčního rozvoje. 

Na obecním úřadě se scházíme s architektem Ivanem Vavříkem, který je matadorem v oblasti územního plánování a klukům radí jak na to. S ním je tu i jeho otrok (čti spolupracovník). Duo Synek-Vlach předkládá svou práci a přijímá pochvalu, vyjma kritiky ohledně tenkého fontu. Tlustší font prý vyvolává pocit většího množství odvedené práce. Lid chce být klamán. Jinak se dohadují věci ohledně vodovodu a kanalizace, což se jeví jako největší problém - pod vsí leží nádrž Lučina, která je chráněna jako zdroj pitné vody. Architekt může mít sebekrásnější vizi stavebního rozvoje v rámci historické kontinuity místa a nakonec se musí držet tras inženýrských sítí. Realita je krutá.

Po obědě jedeme oblhédnout katastr obce a poté máme naplánované setkání se starostkou. Kluci mají vyhlédnuté místo, které má velký potenciál jako startovní pozice pro turistiku a které je zároveň majetkem obce. "Není." odpovídá starostka lakonicky. Realita je krutá.


Středa - klikání. Těžko k tomu něco víc dodávat. Kopíruji texty a obrázky do předem připraveného layoutu v InDesignu. Kancelář však stojí za to. Prvorepublikový domek v klidné části Ruzyně přestavěný jeho bývalým majitelem ve stylu sorely skrývá spoustu tajemných zákoutí. Honza ze zaprášené knihovny vytahuje originální výtisk Anticharty a s patosem předčítá.


Čtvrtek - pokračování práce z minulého dne. Kluci se věnují věcem ohledně přípravy soutěže na lesopark. Ondřej jede večer do Vršovic za Vráťou Brabencem (ano, tím z Plastiků), který je také zahradním architektem. Ondřej musí obětavě postavit do boje svá játra a držet s Vráťou celou noc krok v chlastání fernetů, aby z něj dostal nějaké informace k rozpočtu a aby ho získal do poroty soutěže. Ondřej je prostě hrdina!

Pátek - doděláváme zadanou práci. Kluci musí jít na pracovní oběd, kam však máme pochopitelně vstup zakázán. Jde o těžký prachy. Odpoledne nám ukazují své dva projekty na rodinné domky. Neradi se jimi chlubí, tak jsme první, kdo je vidí kromě nich a klientů. Večer se loučíme s příslibem brzkého setkání, kdy celý týden proberem!






Žádné komentáře:

Okomentovat